cykelhobby.com
 
 

Brompton 2014

 
  Brompton  
 

Så länge cyklar har funnits har kluriga uppfinnare försökt göra dem mer kompakta för att kunna tas med när man inte sitter på dem. Redan höghjulingar fanns i fällbara varianter som kunde förvaras i en specialbyggd koffert. Velociopeder för cykelburna krigare gjordes ofta fällbara för att kunna bäras på ryggen över oländig terräng. Det fanns också modeller man kunde montera isär och bära i en väska. På 1960-70-talen kom låghjulingen som var delbar och kunde tas med i bagagerummet på bilen. Men de var tunga och trögcyklade och intresset svalnade. Moultoncyklen som var populär i England var inte fällbar, men fanns i en delbar modell kallad Stowaway som även llicenstillverkades av DBS och såldes av REX.

En av de första verkligt kompakta var Bickerton som var inspirationen för Andrew Ritchie när han konstruerade Bromton. Brompton fick sitt namn efter Brompton Road där konstruktören hyrde en lägenhet. Tillverkningen startade i början av 80-talet. Ytligt sett såg den ut som dagens modell och det finns egentligen ingen anledning att ändra på grundkonstruktionen med sin smått geniala hopfällning. Men vissa detaljer skulle man gärna se uppdaterade, speciellt växlingsmekanismen med (på min modell) kombinerad nav och kedjeväxel.

Två rammodeller finns, "all-steel" och "superlight", den senare med gaffel och bakram av titan. Sedan kan man välja på fyra olika modeller av styren. Min cykel på bilden har H-styret som är högre än standard M för att passa min längd. Den har också 2 x3 = 6 speed utväxling och modellen kallas alltså H6R. Med pakethållare, skärmar och belysning är den ganska fullutrustad. Om man väger över 70 kg bör man beställa den fastare bakfjädringen.

Jag hade länge funderat på en cykel att ta med inne i bilen och trodde att Moulton APB skulle vara lösningen, men den är lite joxig att ta isär och tar även då ganska mycket plats så det blev Brompton till slut. Anskaffningen var lite lotteribetonad eftersom jag aldrig provcyklat någon och det var den största investering i cykel jag gjort och den enda nya sedan jag köpte en Miyata MTB 1988. Men jag är helt nöjd, även om utväxlingen trots 6 alternativ inte har någon som passar riktigt branta backar. När man väl kommit igång fungerar den precis som en vanlig hoj med plus för bakfjädringen som tar upp mindre stötar.

 
 
Brompton med ny vevklinga
 
 

För att åtgärda mitt problem med utväxlingen så finns det en enkel lösning. Vevpartiet har samma bultcirkelindelning som Shimano, så jag kunde skifta från 50 till 46 kuggar. Kejan måste såklart kortas med ett par länkar. Pedalerna är Wellgo QRD.

Ganska snart märkte jag att sadeln inte var helkass men ändå inte optimal för min bak. Alternativet som Brompton levererar är Brooks B17, men den har jag aldrig gillat, så jag testade en B66 i stället och den känns helt rätt. Visserligen missar man det inbyggda handtaget under sadeln och en del av kompaktheten, men i bilen är inte några centimeter avgörande.

 
 
Back