cykelhobby.com

Flaskor och flaskhållare

Mat och dryck måste man ha när man cyklar och speciellt om man ska prestera under långa tävlingstimmar. Fram till 20-talet var inte langning tillåten vid svenska cykeltävlingar och därför hade man en rejäl styrväska som även innehöll drickaflaskor.

Men redan från 20-talet blev det vanligt med flaskor av aluminium med kork där man ibland också hade sugrör så man enkelt kunde ta en slurk under gång.

Bisaccia fissata al manubrio

 

Les bidons ancienne
60s bottle holders
Redan på 60-talet upptäckte man att det var fördelaktigt att flytta de tunga flaskorna från styret och i samband med att man gick över till plastflaskor som langades från följebilar så flyttade man flaskhållaren till undre ramröret. Många cyklister föredrog ändå den styrmonterade flaskan och hållare till dem fanns att köpa långt in på 70-talet. Ovan REG till vänster, och TA till höger.
T.A. bottle
En sen variant av franska T.A. och en hållare i stål av samma fabrikat. Stål föredrogs av tävlingcyklister eftersom den var hållbarare och bara obetydligt tyngre än aluminiumvarianten.
Cobra bottle
Italienska Cobra med hållare av samma fabrikat.
Borraccia Biodinamica
Campagnolos "Biodynamic" från sent 80-tal var nog mer en designstudie än en praktisk flaska. Det fanns även en "Biothermal" variant för att hålla vätskan kyld. Båda rymde en halv liter.
ALE bottle

70-80-talens plastflaskor sades vara lukt och smakfri, men i speciellt flaskan från itlienska ALE (till vänster) luktar fruktansvärt.

Med dagens plaster är det inget problem, som t ex för flaskan från Tacx, made in Holland.

Tacx bottle
TA bottle