cykelhobby.com

Bottecchia

Bottecchia Squadra
Foto: Michele Francesconi
+ + +

Från Michele Francesconi har jag fått de här bilderna på hans läckra Bottecchia byggd 1990 åt honom av Teodoro Carnielli i Vittorio Veneto, en mycket gammal firma som var en av de större tillverkarna i Italien tillsammans med bl a Bianchi och Atala. Deras s k "reparto corse" byggde dessa speciella cyklar.Den har Columbus SLX-ram och utrustningen är:

Stronglight X94 styrlager
3T AR84 styrstam
3T Competizione TdF 2 styre
Chorus sadelstolpe.och framväxe
l
Super Record vevpati och bakväxel, notera den ovanliga Record 41-kuggars klingan
Sadel San Marco Regal
Look PP 286 pedaler
Mavic Open 4 CD fälgar
Super Record Cobalto bromsar
TA 215 flaskställ
Regina America krans och kedja.

Enligt Michele ett riktigt "landsvägslok". Modellen heter Squadra men benämndes på vissa marknader Equipe

Teodoro Carnielli började bygga cyklar 1909 och från 1924 engagerade han tävlingscyklisten Ottavio Bottecchia som dog under mystiska omständigheter 1927.Ottavio Bottecchia var den första italienaren som vann Tour de France 1924 och även 1925. Han var också den förste som ledde Touren från start till mål! Överhuvudtaget är det en fascinerande person att läsa om

Carnielli som länge var ett familjeföretag fortsatte tillverka Bottecchia tills det övertogs av Bottecchia Cicli i Padova, se http://www.bottecchia.com/ . Carnielli som företag finns dock kvar i branschen som Carnielli Fitness.

Bottecchia Squadra
Foto: Harry Rönnberg
En annan fin Squadra, ägs av Harry Rönnberg på Åland, och är utrustad med moderna komponenter. Hjulen är de numera klassiska Mavic CXP30. Harry funderar dock på att byta A.headstyrstammen mot en smäckrare 3TTT
Bottecchia Aelle
En av Mickes tidigare Bottecchia.cyklar med ram byggd av Aelle.rör och PortaCatena bakgaffeländar.Vevparti är Gipiemme White Laser som går snyggt ihop med ramens färger.
Bottecchie Squadra Blu Bottechia
Micke har även tagit bilder på ett annat vackert par från det glada 80-talet.

< tillbaka