Underwood

CYKELBLOGGEN

Något oregelbunden rapport om vad jag och andra cykelintresserade
sysslar med.

cykelhobby.com


Mail me!
2014-12-25

Facebook var för mig tidigare en ointressant plats för oförargliga trivialiteter. Men sedan Truls Olsen lockat mig med i gruppen Vintage Bikes Norway och Henrik Jakobsson startat Cykelhistoriska Föreningens Facebooksida (med tillhörande Pryltorg) så har jag blivit tämligen aktiv facebookare. På kort tid har jag även blivit med i Victrix og Veterancykler, Velopress, ALAN bikes, Crescent Pepita och en drös andra med eller utan cykelanknytning. För ett relativt smalt intresse är FB ett enkelt sätt att hålla kontakt med likasinnade mot att man blir ett mål för all världens krämare.

Det blev lite snärjigt före helgen så min önskan och en God Jul kommer först nu. Ett uppdrag var att hämta en mycket trevlig cykel i Södertälje. Det är en Schrøder tillverkad 1962, alltså bara två år efter att Vilhelm Christiansen tagit över företaget.

+
2014-11-17

Crescent 92308 och 309 från början av 80-talet har varit svåra att reda ut och jag är rädd för att jag spridit villäror på sidan. Men i och med att jag fått bilder på Competion 12 från Marcus Adenmark hoppas jag uppgifterna stämmer bättre. Olika varianter tillverkades och såldes parallellt och stämmer inte alltid med kataloger. Man misstänker nästan att MCB hade ett överlager av Reynoldsrör som man fasade ut inför övergången till Tange.

Från Fredrik Hultman har jag fått bild och specifikation på den DBS La Migliore som köptes från Holdsworth på 70-talet. Intressant är också att man kunde få aluminiumram från Alan och titanram (Speedwell?).

 
2014-11-12 En ny cykel piggar upp i höstmörkret. Jag fick i helgen möjlighet att förvärva en mycket fin Alan, dessutom såld av Saxil i Danmark. Saxil kan ses som en motsvarighet till vårt ECI, en legendarisk cykelforretning i Köpenhamn. Ramen kommer från Alan i Veggiano, Padua som var pionjärer på aluminiumramar för tävlingsbruk från 1973 och mitt exemplar tillhör den tidiga serien. Det ska bli mycket intressant att jämföra den med min tidiga Vitus 979 i vår.  
2014-10-03

Markus Adenmark har bidragit med bild på en japansktillverkad Mustang och Michele Francesconi har kompletterat den intressanta historien om Stella Veneta med koppling till komponenttillverkaren Miche.

För övrigt är de flesta hojarna nu inställda för säsongen (se bilden) och en del har gått till ägare som bättre kan utnyttja dem. Min Olmo, avbildad på förstasidan, står nu inte och blir dammig längre

+
2014-08-21

Utan att tänja för mycket på sanningen kan man påstå att mountainbiken fyller 30 år i Sverige i år. I septembernumret 1984 av SCS tidning Cykel fanns en test av Jaco Stomper ATB med rubriken "Allterrängcykeln testad". Citat: "Allterrängcykeln borde kunna bli populär även här. På mindre väl underhållna vägar i glesbygden, på en cykelsemester i fjällvärlden, på en skogsluffartur är ATB:n självskriven".

Visst blev cykeltypen populär - efter några år trängde den undan sportracer, hurtbullecyklar och en hel del standardcyklar. Både cykelhandlare och cykeltillverkare blev överraskade, men egentligen var succén ganska naturlig. MTB var verkligen allround och för första gången kunde man köpa en cykel som var växlad så att nästan alla klarade de värsta backarna även med packning.

Men med åren krympte ramarna, fjädring kom till och mountainbiken blev ett specialicerat sportredskap. Ett exempel är Michele Francesconis Klein Mantra Race, en modell som kom 1998. Kolla f.ö.Mickes nya blog

Tack vare Jan Almkvist i Sandviken kan jag fylla ett gapande hål i listan på svenska racercyklar. Han har skickat bild på Visom, visserligen med italiensk ram och komponenter, men märket är svenskt eller rättare skånskt.

+
2014-08-13

Med tilltagande ålder och avtagande benstyrka har cyklingen förändrats för min del. Nu blir det ofta så att jag tar med cykeln på bilen för att få lite omväxling i landskapet och undvika de värsta backarna. Därav följer att jag en tid funderat på att skaffa en cykel som är lätt att fälla ihop och ta med inuti bilen. Som jag skrev i förra inlägget så var inte min Moulton särskilt lätt att ta isär, även om man kanske kan öva upp den färdigheten.

Nu blev det så att jag gjorde en deal med Martin Fredberg på Gamla Stans cykel och kunde få en Brompton levererad snabbt så att sommaren inte hann ta slut. Jag fick den med längre sadelstolpe och det högsta styret vilket visade sig helt rätt för min längd på 1,92 och med 3 + 2-växlat. För övrigt med pakethållare, skärmar och belysning och färgen kunde jag inte heller välja, men svart är väl OK.

Brompton är ju efter alla år väl genomtänkt i detaljer och verkar välgjord, men några komponenter tycker jag inte riktigt svarar upp mot priset. Till dem hör handtagen i skumplast som troligen blir som disksvampar i väta och höger pedal som ser väldigt budget ut. Av en ren tillfällighet såg jag att Clas Ohlson har Wellgo QRD-pedaler med snabbkoppling och korg av magnesium. Eftersom de utgår ur sortimentet så var priset dessutom rätt - 228:- för ett par. De finns även som SPD, men tyvärr inte kombinerade plattform/SPD.

Bilden på startsidan är min Daccordi Griffe som jag tänkt lägga ut till försäljning, men nu har mina lagringsproblem löst sig på ett väldigt elegant sätt så det är ingen hets att sälja nu i höst.

Fäste för Wellgo QRD
2014-08-09

Många cykelintresserade, kanske till och med de flesta, har en förkärlek till det ovanliga och udda. Upp-och-nertrampare, liggcyklar, tandemcyklar och inte minst småhjuliga fällbara cyklar. Till den senare kategorin hör två märken som fått kultstatus, Moulton och Brompton. Båda är engelska och det hör till nationalkaraktären att man älskar ”the underdog” människor eller maskiner som mot alla odds klarar det som man inte trodde var möjligt. Båda fungerar nästan som en riktig cykel och alltså måste de testas med full packning på långturer till Tibet eller i alla fall Södra Frankrike.

Men Moulton är inte fällbar utan på sin höjd delbar. Det går lika lätt att ta bort hjulen på en ordinär cykel och få ett mer portabelt paket (förutsatt att den saknar skärmar och pakethållare). Brompton däremot blir hopknycklad faktiskt väldigt behändig och efter att i alla år nonchalerat cykeltypen har jag nu dragit på propellermössan och blivit Bromptonägare.

OA

Som alla småhjulingar (och traditionella damcyklar) är den lite darrig första metern, men sedan går den stadigt och bekvämt. Att framhjulet inte är fjädrat är närmast en fördel eftersom man slipper känslan att det ska vika sig som när man kör i gång en Moulton.

+
2014-07-23

Gamla cyklar kan bjuda på överraskningar när man umgås handgripligt med dom. Ibland blir det närmast arkeologi (av grek. archaiologia "fornkunskap", av archaios "urgammal", "forntida").

Min vän Göran Hartzell hann avveckla det mesta av sin omfattande cykelsamling innan han gick bort efter en lång tids sjukdom nu i midsommar. Men några cyklar lämnade han i vårt gemensamma förråd, bland annat en ganska barock (se bild) maskin av okänt ursprung. Baserat på däcken, Stomil 26 tum, klassade jag den som en östeuropeisk cykel från förkrigstiden. När jag häromdagen tittade närmare på den såg jag att frikrans och styrlager är av fabrikat Brampton och baknavet för mig tidigare okända SIAMT.

Tack vare det oskattbara Google vet jag nu att SIAMT står för Stabilimento Italiano Applicazioni Meccaniche Torino. Företaget grundades 1905 och gjorde motorcyklar fram till kriget (det första) men därefter övergick man till att tillverka cykeldelar fram till början av 40-talet då märket försvann. Verkligen en udda komponent. Stomil i Polen gör fortfarande cykeldäck, men såvitt jag förstår mest för barncyklar. Brampton i Birmingham gjorde cykeldelar fram till i varje fall 40-talet, men blev uppköpta och varumärket försvann.

Snygga läsarbilder från Peter Stroganoff och Åke Stenqvist har lagts in.

+
2014-06-07 Bilder från förra helgens Nynäshamnsgiro finns på CHF:s hemsida.  
2014-05-27

Drabbad av alla cykeltokars öde, för många hojar att husera, föresatte jag mig att sälja av så mycket som möjligt denna vår. Efter en hel del velande valde jag att börja med den som jag trodde mest lättsålda - min Kona Honky Inc, en genomtrevlig och bekväm cykel som skulle passa de flesta motionärer bättre än en kolfiberraket. Men icke, intresset är minst sagt svalt. Felet med den är nog att den för folk i gemen är alltför lik en "cykel på köpet".

Jag har även några utmärkta "vintage" italienare till salu. Men problemet är att hur fina ramar och komponenter än är så är det svettigt att få ut mer än 3-4000:- för dom - obetydligt mer än en gammal krokig Peugeot eller Pepitaracer. Det gamla tricket att slakta cykeln och sälja komponenter och ram uppdelat bjuder mig emot. En försvårande omständighet är också att jag oftast köpt cyklar anpassade för min längd eller högre, alltså 60-63 cm och även om det finns gott om drasuter så skyr dagens cyklister så kallade gubbstaket. Där gör man felet att översätta dagens ramgeometri med de som gårdagens stålhojar hade. En för liten vintageram är både obekväm och ser konstig ut.

En lockande verksamhet för cykelnördar är att köpa ram och gaffel och bygga en egen cykel. Det är oftast ett kul fritidsnöje även om det ibland kan strula till sig ordentligt, men billigt är det inte. Om man har mycket användbara begagnade delar på hyllan kan det i bästa fall bli ungefär samma totalpris som för en motsvarande komplett cykel. Vinsten ligger i att man kan sätta ihop sin drömcykel och ha trevligt under tiden. Men en stor nackdel är att man naturligtvis inte kan provköra projektet innan man bestämmer ram. Var därför extra noga med att kolla alla ramdimensioner jämfört med den hoj du har idag.

Nyligen skaffade jag en begagnad Surly CrossCheck ramsats som efter huvudmåtten borde passa perfekt. Vad jag inte tog med i beräkningen var att den i likhet med en riktig cross byggts med förhöjt vevparti. Det innebär att när man gränslar ramen är en 61 cm ram att jämföra med en drygt 63 cm. Gubbstaket de Luxe! Men om jag skulle beställt en ny CrossCheck med 58 cm ram skulle styret hamnat väl lågt för min smak även med en rejäl stapel spacers över styrlagret. Jag ska även avslöja den ekonomiska delen:
Ramsats, hjul, bromsar och däck 2800:-
Vevlager, kassett, pedaler och bakväxel mm från Rose 1.000:-
Diverse begagnat (styrändsreglage och sadel t ex) 600:-
Summa 4.400:- tills vidare.

+
2014-05-06 Den 31 maj har du chans att lufta din veteranhoj vid Nynäsgirot som anordnas av Cykelhistoriska Föreningen. Så skicka in din anmälan i tid - girot är öppet för alla med lämplig utrustning. Kraven är inte stenhårda, men ylle ses hällre än lycra. Du kan också kolla här för aktuell information.  
2014-05-01

Precis som förra året har pollenallergi satt käppar i hjulen för cyklingen. Med hjälp av Loratadin HEXAL håller jag mig hjälpligt igång och om ett par veckor är faran över enligt expertisen. Hoppas det stämmer, jag har mycket att ta igen.

Från första början har mitt cykelintresse varit helt inriktat på raceraktiga cyklar från andra halvan av förra århundradet, men i höstas fick jag ta över några äldre svenska standardcyklar. Skicket var högst varierande, men en Husqvarna herrcykel från cirka 1940 var i väldigt fint originalskick. Till och med däcken verkar vara original och verktyg, lagningssats och oljekanna fanns i läderväskan på ramen. Allt verkade upplagt för en skön promenadhoj som skulle passa min ålder förträffligt. Men därav blir intet, för den är fruktansvärt TUNG (uppåt 20 kg känns det som) och växlad för den tidens män som var enormt benstarka.

Nu var inte Husqvarna ensamma om att ha drögiga cyklar. Rex med Duplexram t ex är en riktig best. Men efter kriget insåg ledningen för Monark som då chefades av Tage Warborn, son till grundaren Birger Svensson, att lättare cyklar var framtiden. Förutom komponenter i aluminium började man använda Uddeholms STATO 5, "flygplansrör" i ramar från 1946 ("Lätta serien"). 1948 kom den berömda Flygstålsdekalen.

 
2014-04-05

Tonvikten på den här sidan ligger sedan start på svenska racer- och sportcyklar och då är det såklart Crescent och Monark som det mest handlar om. Men före kriget var Fram, Hermes, Nordstjernan och Union tillsammans med Crescent de dominerande i tävlingssammanhang medan Monark var mer sällsynt. I början av 60-talet tillkom Champion som ett "svenskt" alternativ även om ramarna med få undantag var byggda utomlands. Kanske får man ge ECI benämningen constructeur, ungefär sammansättare av cykeldelar till en harmonisk enhet? Samma gäller då Racerdepån i Vårgårda.

Champions första modell efter den smått mytiska med egentillverkad ram, kom från Nice och tillhör det bästa av den tidens franska cykelbyggande. Det är trevligt att kunna presentera den även om alla detaljer kanske inte är helt originaltrogna.

 
2014-04-03 Efter förvårens stiltje börjar nu bilder på snygga cyklar komma in. Marcus Adenmark har skickat bilder på en "aerodynamisk" Motobecane som fick till följd att jag reorganiserade samlingssidan för märket. Från Åke Stenqvist kommer bilder på en Bianchi Squadra och ytterligare en Squadra - en Bottecchia - har uppdaterats av Micke Francesconi.  
2014-03-17

I går hade jag nöjet att vara med på Cykelhistoriska Föreningens årsmöte. Det hölls hos Gamla Stans Cykel, en affär som absolut är värd ett besök om man har det minsta cykelintresse. På bilden visar Martin Fredberg den alldeles nya Pashley Speed 5 - en rimligt prissatt retroglidare.

Mycket på mötet kretsade kring årets aktiviteter och en nyhet är Nynäsgirot den 31 maj. Det blir en runda på 8 mil (eller kortare alternativ för oss inte fullt så spänstiga) för i första hand äldre tävlingscyklar (tänk l'Euroica). Loppis, grill och samkväm kommer att ingå. Sök Nynäsgirot på Facebook.

+
 

<tillbaka