cykelhobby.com

Basso

På den här bilden har en Basso fått sällskap på biltaket av tre Stella Veneta. Simplex Retrofriction växelreglage var mer eller mindre standard vid mitten av 80-talet och en Stella har försetts med Modolo Krono bromshandtag. Bassons sadelstolpe är Miche Aero. Både Basso och Stella Veneta importerades av AB FRABO, Francesco Bosticco och såldes av bland andra Velo Sport, ECI och Runneviks Cykel i Uppsala.

Marino Basso blev världsmästare 1972 i Gap i Frankrike och startade sedermera 1977, tillsammans med sina bröder Renato och Alcide cykeltillverkning i Vicenza, inte så långt från Campagnolo. Alcide var den som byggde ramarna, han är oerhört noggrann och analyserar allt material i detalj, allt från rören till finishen undersöks noga i laboratorium. Gap var namnet på deras standardmodell, efter Marinos ovannämnda VM-guld, det var deras arbetsverktyg s a s, byggd i Columbus SL rör. En annan mycket populär ram runt 1988/89 var Fior di Loto (Lotusblomman) eller Loto allmänt kallad, i SLX/SPX rör.

Sante Pogliaghi som var en av de riktigt stora mästarna i Milano och hade byggt cyklar i ett halvt århundrade, gick i pension i början på 80-talet och sålde namnet/märket till Mario Rossin. Det kom sedermera 1993 att tas över av Alcide Basso. Dagens Pogliaghi kan man titta på och läsa om här: http://www.pogliaghiitalcorsemilano.com/

På 80-90-talen var Bassos modeller:

Arenaccia - instegsmodell i Oria TT09 oreducerade rör
Paris-Roubaix - pavémodell i kombinationen Columbus SL rör/SP nederrör och kedjestag
Gap - standardracermodell i Columbus SL rör (SP i stora storlekar)
Gap Special -SLX, med kromade muffar mm
Loto - SLX rör (SPX )
Ascot - specialmodell i Columbus MS Multishaperör och muffar


En Basso Gap såld av Crescent 1996

 

En enklare Basso från 80-talet På ramen ovan ser man att den bara har två lödfästen för bakbromswiren mot de vanliga tre. För att inte wiren ska böja sig måste man använda Campagnolos kraftigare hölje för 1,8 eller 1,6 mm wire.

< tillbaka