Automoto

 
  Automoto racer  
  Automoto var en av de stora franska cykeltillverkarna med säte i cykelstaden St. Etienne. Verksamheten startade 1902 men drygt 60 år senare försvann märket efter att 1956 ha köpts av Peugeot. Under tiden hade man sponsrat många tävlingsstall. Tour de France vanns tre år i rad av cyklister på Automoto, Henri Pelisser 1923 and Ottavio Bottecchia 1924 och 1925. Den största delen av produktionen var dock standardcyklar och man tillverkade många av komponenterna i egna verkstäder. Automoto var också ett välkänt motorcykelmärke.  
  Automoto front

Cykeln på bilderna är från 1955-56 har ram med Vitusrör. Den har Simplex nav och Simplex Tour de France växel bak och Simplex Prestige framväxel. Bromsarna är de klassiska LAM och styre och styrstam från AVA. Sadeln är Idéale modell 52 och vevpartiet Stronglights stålmodell.

Stronglight hade tillverkat vevpartier i aluminium sedan början av 40-talet. Den nya konstruktionen med fyrkantsaxel testades redan 1931 i Milano-San Remo av Alfredo Binda och Constante Girardengo och båda kom i mål utan missöden med bra placeringar. Konstruktionen blev även populär hos ”cyclo-touristes”. 1935 blev Jean Aerts den förste världsmästaren med Stronglights aluminiumvevparti. Övergången till lättmetall tog emellertid lång tid. Genom att banta stålkonstruktionen kunde man minska viksskillnaden. Duprat, t ex.. smidde vevpartier med ihåliga armar, samma teknik som Bugattibilarnas framaxel. Stronglight fortsatte att tillverka vevpartier av stål med kilbultar in på 70-talet. Ägare av sportigare Crescent och Monark känner säkert igen den här konstruktionen försedd med Simplex klingor. Jacques Anquetil vann för övrigt Tour de France 1957 på en Heylett med Stronglight vevparti av stål med T.A. klingor.

 

 
 
Automoto
 
  Vän av ordning ser att bakväxeln är monterad omvänt på denna cykel. Löphjulen skall vara vridna 180 grader så att det som nu sitter underst ska trycka mot kedjan nedanför kedjekransen. Läs mera här!  

< Tillbaka