cykelhobby.com
 
 

Allvelo 1917

 
  Allvelo racer  
 

Frithiof Karlström tävlade på cykel både internationellt och i Sverige. Han deltog i den första "Mälaren Rundt" för Landskrona VK men måste då utgå eftersom han blev indragen i den famösa kraschen vid Eksåg. I slutet (?) av 1890-talet startade han Svenska Velociped-Fabriks AB i Landskrona. Cyklarna kallades Kronjuvelen, National, Olympia 1, Solstrålen, Sunbeam och Turisten.

Verksamheten växte till att bli den största arbetsgivaren i Landskrona efter Sockerbruket med 150 anställda i början av 1900-talet. Mellan 1903 och 1907 importerade och monterade man person- och lastbilar. Dessutom såldes MC, bland annat den på sin tid populära Motosacoche. Troligen medförde expansionen ekonomiska problem för firmanamnet ändrades till Allmänna Velocipedförsäljnings AB och i varje fall från 1910 till Aktiebolaget Allvelo Verkstäder, Cyklarna kallades då Allvelo, National-Svecia och Popular,

1911 lämnade Karlström företaget för att bli direktör för ett kafferosteri som gick i konkurs året efter. Verksamheten i Allvelo fortsatte fram till 1919 men då hade man redan börjat avveckla genom att sälja maskiner och inventarier och verksamheten var flyttad till Trelleborg. Genom krigstidens gummibrist gick det inte att sälja cyklar. Varumärket levde dock vidare som ett cykelmärke inom Monark och användes även av Emil Nilsson i Hörröd.

 
 
Back