cykelhobby.com

Alcyon 1938

Alcyon Tour de France model

Alcyon front

Alcyon grundades 1902 av Edmond Gentil vid Neuilly-sur-Seine i norra Paris. Produktionen ökade snabbt och redan 1909 nådde man 40000 tillverkade cyklar. Då hade man flyttat lite längre ut från centrum till Courbevoie. Alcyon tillhörde vid sidan av Peugeot de stora cykelmärkena i Frankrike under första halvan av förra seklet. Tävlingsstall hade man från 1906 till 1961. Som många stora cykeltillverkare kom man snart in på motorcyklar och senare även bilar.

Bland de många som tävlade för Alcyon kan nämnas Francois Faber som behöll sitt belgiska medborgarskap trots att han var född i Frankrike. Han kom två i Tour de France 1908 efter att ha vunnit fyra sträckor och året efter var han totalvinnare. Han hade också stora framgångar i andra tävlingar men stupade som många i hans generation i världskriget 1915. Octave Lapize som segrade i TdF 1910 tillhörde också Alcyon-stallet. Efter andra världskriget kom Briek Schotte, från 1945 till 1956. Han vann Flandern Runt 1948 och blev samma år tvåa i Tour de France efter Bartali och världsmästare i Valkenburg (där Harry Snell blev amatör-världsmästare).

Cykeln på bilden lär ha deltagit i Tour de France 1938. Den är som sig bör lackad i Alcyons blå teamfärg. Observera växelanordningen av typ Super Champion. Dessutom är bakhjulet vändbart med frikransl och en fast kuggkrans. Växlar förbjöds i Tour de France 1919 och när de tilläts igen 1937 var Super Champion den enda växelanordning som fick användas.

Rent ornitologiskt är ju "alcyon" en kungsfiskare, men fågeln på frontplåten ser ju knappast ut som en sådan. Så vi får nog hänföra den till "oiseau fabuleux" i enlighet med Petit Larousse.

Super Champion
 

< tillbaka